Steeds meer veehouders hebben interesse om zelf granen, veldbonen of andere gewassen te telen om krachtvoer en soja te vervangen. “Bij Nijborg Agri kunnen wij meedenken en adviseren over een totaaloplossing bij de verwerking van deze producten in het rantsoen”, aldus Gilbert van Veldhuizen, vertegenwoordiger Nijborg Agri, regio Zuidwest-Nederland
Vraag Gilbert om advies over de mogelijkheden
Voor veehouders die eigen of aangekocht graan in kleinere partijen willen voeren is de graanpletter een ideale oplossing. Een graanpletter maalt het graan niet, maar kneust het product door deze tussen twee pletrollen met een vooraf ingestelde pletafstand te laten gaan. Hierdoor gaat er geen product verloren in de vorm van stof en behoudt het graan een optimale voederwaarde. Omdat het graan enkel geplet wordt is de warmteontwikkeling minimaal. Voor het pletten van graan kan volstaan worden met een pletter die is uitgerust met twee walsen. Mocht u met dezelfde pletter ook veldbonen, erwten, bonen, mais of lupinen willen pletten, dan is het verstandig om een pletter te gebruiken met drie walsen. De derde rol pakt alleen de grote korrel zodat de 2 kleine rollen het product zo homogeen mogelijk kunnen pletten.
“Naast een pletter is er ook een voorraadbunker of silo met aanvoervijzel nodig”, vertelt Gilbert. Voor de aanvoer van de grondstoffen naar de pletter en onder de pletter is een bunker nodig met afvoervijzel naar voermachine of voerrobot of voermengwagen.
We kunnen als Nijborg Agri meedenken en adviseren voor een totaal opstelling en dit ook monteren.
Hamermolen of schijvenmolen
Er zijn naast pletten ook nog twee andere opties mogelijk, namelijk malen met een hamermolen of een schijvenmolen. De hamermolen is een ronddraaiende rotor met hamers die het ingaande product kapotslaat. De behuizing van de hamermolen is voorzien van een zeef met perforatie naar keuze. Hiermee bepaal je de grootte van het eindproduct. Voordelen van een hamermolen is dat er relatief weinig warmteontwikkeling is en de installatie een grote capaciteit heeft.
De schijvenmolen is een wat onbekender principe. De werking van een schijvenmolen is vergelijkbaar met een molensteen zoals die vroeger ook werd gemaakt voor het maken van meel. De schijvenmolen heeft een vaste schijf en een roterende schijf. Deze schijven zijn van elkaar af te stellen met een spindel of met vulschijven zodat er geen zeven nodig zijn. De korrelgrootte van het product is hierdoor relatief eenvoudig te veranderen. Met de schijvenmolen kun je zowel droge als vochtige producten vermalen. De voordelen van een schijvenmolen ten opzichte van een hamermolen zijn: minder stroomverbruik, grotere capaciteit en een stuk stiller. Ook heeft de schijvenmolen een hele mooie maalstructuur wat deze molen zeer geschikt maakt voor leghenvoeders.
Nijborg Agri geeft graag advies
Over het algemeen kan gezegd worden dat de hamer- en schijvenmolen vooral gericht zijn op het verwerken van een grote capaciteit losse grondstoffen en voortdurend gebruik. Voor kleiner gebruik is de pletter een prima oplossing!
Voor meer advies neem gerust contact op met Gilbert op of een van zijn collega’s.