Als je het over het aanpassen van de stroomaansluiting hebt, denk je niet direct aan NIJBORG AGRI. Toch zijn wij hier wekelijks bij betrokken – nooit gepland en ook niet altijd gewenst, want een storing komt natuurlijk nooit gelegen. Daarom geven we u graag enkele tips om problemen te voorkomen.
Er wordt bij graafwerkzaamheden een kabel kapot getrokken, de meterkast wordt verplaatst, er wordt een nieuw stopcontact geplaatst voor het aggregaat of de meterkast wordt verzwaard vanwege de zonnepanelen. Zo maar een paar voorbeelden waarvoor wij dagelijks uitrukken. Vertrouw niet op de expertise van netbeheerders als TenneT of Stedin. Je installateur die dit al vijftig jaar doet kan gisteravond net een oefening bij de brandweer hebben gehad. Je zwager die je op zaterdagmiddag komt matsen wil ook graag weekeinde houden. En ome Piet is bar handig, maar weet helaas ook niet altijd alles.
Hieronder geven we u een paar handige tips om problemen bij het aanpassen van de stroomaansluiting te voorkomen.
- Een spiraal een paar tellen verkeerd om laten draaien kan al funest zijn
Schakel voordat de stroom erop gaat alles uit wat door krachtstroom gevoed wordt. Dit is volgens onze monteur Anthonie (foto) de eerste en belangrijkste stap. “Vooral voor vijzels is dit cruciaal”, aldus Anthonie. “Als je een spiraal verkeerd om laat draaien, al is het maar vijf seconden, zijn de problemen vaak al groot. Ook schroefvijzels en rondgaande systemen kunnen er niet tegen, maar in die gevallen is de schade meestal nog wel te overzien.”
. - Als je wacht tot de vijzels gaan opstarten, ben je altijd te laat
Schakel bij het inschakelen van de stroom als eerste een compressor (380 volt) in, als dat mogelijk is”, gaat Anthonie verder. “Daar kan vaak relatief weinig aan kapot en het is goed te controleren of hij op druk komt. Vijzels hebben een wachttijd van maximaal tien minuten voor ze opstarten. Ga hier niet op staan wachten, want dan ben je altijd te laat. Beter is het om de kast open te schroeven en de magneetschakelaar handmatig in te schakelen.”
. - Je kunt de draairichting van een elektromotor niet met het blote oog bepalen
We horen vaak dat mensen kunnen zien in welke richting een vin achter op de motor draait. Dat is echter visueel niet mogelijk. Een elektromotor draait circa 1.400 toeren per minuten, dat zijn 23 omwentelingen per seconde: niet te zien met het blote oog. Bovendien draait hij in sommige gevallen een kwart seconde de andere kant op als de motor uitschakelt. “Een klein trekbandje kan uitkomst bieden”, tipt Anthonie. “Als je dit bandje tijdens het draaien in de waaierkap steekt, kun je de draairichting controleren.”
Tot slot benadrukken we graag dat NIJBORG AGRI zeker niet de lachende derde is. Natuurlijk zijn onze diensten niet gratis, maar ook wij worden niet gelukkig van onnodige storingen. Een storing komt nooit uit. Het verstoort het proces en geeft uiteindelijk bij onze mensen ook niet echt voldoening.
Dus doe ons en uzelf een plezier en hou zelf de regie tijdens de verstoring van uw elektriciteit. Daar worden we allemaal gelukkig van.