Heeft u al nagedacht over de opslag van kunstmest? Voldoet uw huidige opslag nog aan de veiligheidseisen en heeft u voldoende opslagruimte? De oogst is grotendeels binnen en de handel in kunstmest is inmiddels van start gegaan. Het is weer tijd om over kunstmest(opslag) na te denken. “We komen nog steeds kunstmestsilo’s tegen die verre van goed zijn. Klanten staan niet altijd stil bij de risico’s”, aldus Wilco van de Glind, officemanager bij Nijborg Agri.
Veiligheid silo
De kunstmestsilo wordt niet dagelijks gebruikt, maar de veiligheid van deze silo is net zo belangrijk als elke andere silo. Jaarlijks storten er ongeveer drie kunstmestsilo’s in. De oorzaak ligt vrijwel altijd in ouderdom in combinatie met brugvorming. De kans dat een silo die al jaren staat te roesten op het erf een keer scheurt of implodeert is aanwezig. Ook slechte poten onder de silo of een gescheurde betonrand is een risicofactor. Meestal loopt het goed af, maar in veel gevallen had nuchter boerenverstand het kunnen voorkomen. Voor de veiligheid van de boer zelf, maar zeker ook voor de chauffeur die de kunstmest levert of de medewerker op uw bedrijf, is een veilige opslagsilo van levensbelang.
“Klanten denken vaak: ‘Ja, ja, dat zal wel,’ wanneer wij hen wijzen op silo’s die naar onze mening gevaarlijk zijn. Ze vermoeden dan soms dat we dat alleen zeggen om extra geld te verdienen,” vertelt Wilco. “En deels klopt dat natuurlijk, Nijborg Agri is een commercieel bedrijf en we verdienen niets aan advies geven. Maar er zit meer achter. We vinden dat iedereen die inzicht heeft in de risico’s, verplicht is om klanten hierover te informeren. Neem jij de verantwoordelijkheid als er iets misgaat, terwijl je al vermoedde dat er een risico was?”
Onderhoud kunstmestsilo’s
Onderhoud van de kunstmestsilo is vaak een ondergeschoven kindje. Meestal wordt de kunstmestsilo maar een keer per jaar gevuld. Of er wordt een oplossing gezocht door een oude voersilo in te zetten als kunstmestsilo. Eventuele problemen komen dan pas naar voren als de leverancier de kunstmest levert. Problemen die we vaak zien zijn: lekke inblaas bochten of pvc-bochten, kapotte schuiven of verrotte poten onder een silo. Lekke silo’s of bochten gaan niet vanzelf weer dicht en ook een volgeblazen vulleiding heeft aandacht nodig. Wacht niet op de eerste vracht kunstmest, maar laat een specialist van Nijborg Agri meekijken naar de status van uw silo als deze leeg is om problemen voor te zijn.
Repareren en schoonmaken
Repareer op tijd de silo: een scheur of lek in de silo waardoor voer of kunstmest naar buiten lekt is natuurlijk zonde, maar een lek in de silo zorgt er ook voor dat er het hele jaar door vocht binnendringt. Voor veevoer is hierdoor kans op schimmelvorming en kwaliteitsverlies, maar bij kunstmest kan het probleem nog groter zijn. Het beetje kunstmest dat gedurende het jaar in de silo blijft zitten, veranderd met vocht in een kluit beton. Verwijderen van nat geworden kunstmest is behoorlijk arbeidsintensief en een ongewenste klus voor monteurs. Zorg dat de silo leegkomt en dat deze minimaal een keer per jaar gereinigd wordt voor een langere levensduur en behoud van de kwaliteit van het product in de silo.
Repareer de silo als deze leeg is: zeker als de afsluitschuif niet meer goed werkt, niet soepel schuift of niet helemaal meer dicht gaat kan deze alleen gerepareerd worden als de silo helemaal leeg is.
Hoogwerker met monteur
Nieuwe of gebruikte kunstmestsilo
Voor de opslag van kunstmest leveren we nieuwe en gebruikte silo’s in diverse maten en uitvoeringen. Standaard zijn de nieuwe silo’s aan de buitenzijde volledig afgewerkt met een UV-bestendige witte topcoating en voorzien van een roestvrijstalen aftapschuif. Deze silo’s zijn verkrijgbaar op schuine of bogen poten en met een volledig verzinkte bokondersteuning.
Neem voor meer informatie contact op met Wilco of een van onze vertegenwoordigers.