Een vijzelinstallatie is net een stier: uit het niets kan hij zomaar omslaan. Werken met voerinstallaties is daarom nooit zonder gevaar. Helaas ging het onlangs in Barneveld behoorlijk mis. Met dit artikel willen wij u en uw naasten waarschuwen voor de mogelijke gevaren van voerinstallaties, zodat ongelukken u hopelijk bespaard blijven.
In 2016 plaatsten we op het pluimveebedrijf van de familie Van de Braak in Barneveld een nieuwe voerinstallatie. Jarenlang gaf de installatie geen problemen, totdat dat op 4 december jongstleden plotseling veranderde.
Brugvorming
Vier dagen voordat de kippen weg zouden gaan, besloot de heer Van de Braak de lege vlakbodemsilo schoon te maken. Gewapend met bezem en bats zou hij deze klus klaren. De kippen in de stal kregen via de andere silo, een trechtersilo, hun voer. Deze tweede silo was nog bijna vol. Door brugvorming in deze trechtersilo schakelde de computer om en sloeg het noodlot toe voor de heer Van de Braak.
“De ziekenauto was er vrij snel, de brandweer had tien minuten nodig. Uiteindelijk lag ik na een uur en vijftien minuten op de brancard”, kan de heer Van de Braak het ongeluk gelukkig zelf navertellen. “Ik hoop dat collega-boeren en ook zeker jullie monteurs bewust worden hoe dit me overkomen is.” Het ongeluk heeft grote indruk gemaakt op de familie. “Als ik nu een ziekenauto hoor, zit de schrik er gelijk weer in”, laat mevrouw Van de Braak weten.
Had dit voorkomen kunnen worden?
“Ik denk dat iedereen weleens met de schrik is vrijgekomen”, stelt Wilco van de Glind, bedrijfsleider bij NIJBORG AGRI. “Ook ik heb er in mijn storingsdiensten al meer dan eens mee te maken gehad. In veruit de meeste gevallen gaat het goed. Maar als je net zoveel pech hebt als dat je gelukt hebt, zijn de gevolgen niet te overzien. Binnen ons bestand zijn er nog twee klanten bij wie het al eens mis is gegaan. Daarom is het goed om als beheerder van silo of voerinstallatie altijd te controleren of alles is uitgeschakeld. Zet werkschakelaars om en trek stekkers waar mogelijk los.”
‘Altijd blijven opletten’, zou oprichter Dirk Verbeek zeggen.