In het Duitse Brüel is de Nederlander Dinand Kippers bedrijfsleider op een biologisch melkveebedrijf. In twee grote stallen houdt hij 950 Jersey-koeien. In de jongste stal, die sinds enkele maanden in gebruik is, worden de ligboxen automatisch ingestrooid. Daarvoor heeft Kippers een strohakselaar en de boxvuller van Nijborg AGRI tot zijn beschikking. “Alle voordelen waar ik op hoopte, zijn uitgekomen.”
Ruim twintig jaar geleden verhuisde Kippers van Coevorden naar Duitsland. “Als Nederland te klein blijkt, dan moet je naar het buitenland uitwijken”, zegt hij daarover. In het Noord-Duitse Brüel is Kippers bedrijfsleider op een biologisch melkveebedrijf, onderdeel van het internationale Koepon Farms. Naast een groot aantal Jersey-koeien hoort er drieduizend hectare grond bij het bedrijf, waarop onder meer grasklaver, mais, rogge en sojabonen worden verbouwd.
Automatisch strooisysteem
Toen Kippers vier jaar geleden startte op het bedrijf in Brüel, waar in totaal vijftien mensen werkzaam zijn, had hij er de verantwoordelijkheid over zeshonderd melkkoeien. Inmiddels zijn dat er 950 en op korte termijn zullen dat er twaalfhonderd zijn. “We zijn aan het uitbreiden. Daarom hebben we vorig jaar een nieuwe stal neergezet. Die is sinds mei 2021 in gebruik.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Opvallende aanwezige in de nieuwe stal zijn de strohakselaar en boxvuller. Kippers: “In de eerste stal vullen we de boxen met behulp van een shoveltje. Dat gebeurt op de momenten dat de koeien daar niet zijn, maar in de melkstal gemolken worden. Voor de nieuwe stal zochten we een manier van instrooien waarbij we niet met een machine de stal in hoeven en de koeien dus gewoon kunnen blijven liggen. Daardoor kwamen we al snel uit bij de boxvuller van Nijborg AGRI, een automatisch strooisysteem.”
Kippers combineert de boxvuller van Nijborg AGRI met een strohakselaar. “Het werkt heel makkelijk”, vertelt hij. “Je legt een paar strobalen op de hakselaar die vervolgens automatisch gehakseld worden. Zodra de bak vol is, stopt de hakselaar. Via de kettingaandrijving gaat het gehakselde stro door de buizen naar de boxen. Als de bak leeg is, slaat de hakselaar vanzelf weer aan. Daar hoef je zelf niets voor te doen.”
Onterechte zorgen
Kippers was bang dat door het buizensysteem van de boxvuller zijn stal er rommelig uit zou komen te zien, maar die angst bleek ongegrond. Kippers: “Ik ben vooraf bij enkele bedrijven langs geweest die al werkten met de boxvuller. Al bij het eerste bedrijf werd mijn twijfel weggenomen. Het oogt hartstikke mooi. Ook het lawaai dat ik vreesde, bleek een onterechte zorg. De kettingaandrijving maakt nauwelijks geluid.”
Alle voordelen waar Kippers op hoopte, zijn uitgekomen. “We konden ook kiezen voor een boxvuller die op rails langs de boxen rijdt, maar dat systeem is windgevoelig. Dat probleem hebben we met deze boxvuller niet. De buizen eindigen net boven de boxen, waardoor het stro niet de kans krijgt weg te waaien. De stal blijft netjes en onze mestrobot loopt niet het risico verstopt te raken door rondslingerend strooisel.”
Silo en vijzel
Naast de boxvuller heeft Kippers een nieuwe silo en vijzel van Nijborg AGRI laten plaatsen. “Die zochten we ook, dus vroegen we bij Nijborg ook gelijk daarvoor een prijsopgave aan. Die viel gunstig uit. De silo gebruiken we voor de opslag van krachtvoer. Hij heeft een capaciteit van 55 kuub.”
Kippers houdt een goed gevoel over aan zijn samenwerking met Nijborg AGRI. “Ik had nog niet eerder een beroep op ze gedaan, maar ik ben zeer tevreden. Het zijn echte vakmensen en ze komen hun afspraken na. Het is me prima bevallen.”