“Het is echt fantastisch,” roept Herman Keurhorst uit Beemte-Broekland. “Met één druk op de knop worden al mijn kalveren in een keer gevoerd.” Sinds februari 2021 werkt de Gelderse kalver- en pluimveehouder met de Calffeeder van NIJBORG AGRI. “Ik kon al snel voeren dankzij een zelfrijdende kar, maar met dit automatische ruwvoersysteem bespaar ik zeker anderhalf uur per dag. Dit had ik een half jaar geleden niet verwacht.”
Want een automatisch ruwvoersysteem stond niet per se op zijn verlanglijst. “Ik zocht wel een nieuw voersysteem, want ik had te weinig drinkruimte voor mijn kalveren. Dat het een automatisch systeem zou worden, had ik echter niet gedacht. NIJBORG AGRI, een van de drie bedrijven waar ik een offerte aanvroeg, had de beste ideeën en stelde deze Calffeeder voor. Ik houd van innoveren, dus ik was snel om.”
Op afstand bedienbaar
De 1.250 kalveren van Keurhorst staan verdeeld over drie stallen. In een ervan, waar 750 dieren lopen, bevindt zich de ‘keuken’ van de Calffeeder. “In de aanmaakmenger wordt het voer samengesteld,” licht Keurhorst toe, wijzend op een grote roestvast stalen bak. “Het product bestaat voor 85 tot 90 procent uit brok, 12 procent uit stro en de rest is bijproduct. Het is geweldig dat ik nu met een gesloten systeem het product kan maken. Het overstorten leverde veel stof op, daarvan adem je ongemerkt veel in. Daar heb ik nu geen last meer van.”
In de computer kan Keurhorst veertien verschillende voertijden invoeren. “Ik werk met één leeftijdsgroep, dus alle kalveren zijn even oud en krijgen hetzelfde voer. Op dit moment zijn ze drie weken oud en heb ik maar één tijdstip ingesteld. Als de buizen leeg zijn, wat je heel mooi kunt zien doordat ze transparant zijn, zet ik er een nieuwe tijd bij.”
Om zijn dieren in de gaten te houden, hoeft Keurhorst niet continu in de stallen aanwezig te zijn. Het besturingssysteem van de Calffeeder is per app op een smartphone of tablet te bedienen. “Ik ben veel onderweg en vergader vaak. Dan is het fijn dat ik ook elders op de hoogte ben van wat er in de stal gebeurt. Ik ben de eerste die van deze optie gebruik maakt. Dat vind ik mooi, ik ben altijd in voor nieuwe snufjes.”
Alle kalveren hetzelfde rantsoen
Vanuit de aanmaakmenger komt het voer via een uitgebreid kettingsysteem en vele valbuizen terecht in de voerbakken van de kalveren. De valbuizen eindigen vlak boven de troggen, waardoor het voer zich nauwelijks verspreidt. “Als het voer door de hele bak ligt, pikken de kalveren de lekkerste brokken eruit. Vooral de brutaalste dieren krijgen dan de meeste kans,” weet Keurhorst. “Met dit systeem is dat selecteren niet meer mogelijk. De kalveren moeten al het voer dat beschikbaar komt opeten voordat er nieuw voer komt. Alle kalveren, zowel de kleinste als de sterkste, krijgen daardoor de hele dag door hetzelfde rantsoen.”
Een ander groot voordeel: het morst een stuk minder. “Alles wat op de grond terechtkomt, kun je weggooien. Dat was voorheen best veel, nu is dat bijna niets meer. Je hebt minder afval en daardoor minder ongedierte. En het ziet er netter uit. Dat het strak oogt, vind ik belangrijk en dat is ook een van de redenen waarom ik met NIJBORG AGRI in zee ben gegaan. Zij hebben oog voor detail, net als ik.”
Die nauwkeurigheid zie je onder andere terug in de plaatsing van de valbuizen. NIJBORG AGRI koos niet voor de eenvoudigste weg door ze in de hoeken te monteren, maar plaatste ze een eindje uit de hoek. Op die manier kunnen de kalveren van alle kanten bij het voer komen.
Complimentsilo
Het ruwvoer voor de kalveren sloeg Keurhorst voorheen op in een grote silo van 70 kuub. Nu gebruikt hij daar twee kleinere silo’s van elk 35 kuub voor. Keurhorst: “Ik heb dezelfde capaciteit, maar ben een stuk flexibeler. Als de kalveren 28 weken zijn en hier weggaan, lukt het nooit precies om de silo leeg te hebben. Dat is gewoon niet te plannen. Nu krijg ik er in ieder geval een leeg. Zodra er nieuwe kalveren zijn, kan ik met een lege silo beginnen. Bovendien heb je in een kleinere silo aanzienlijk minder kans op ontmenging.”
De silo’s werden eerst gebruikt voor het pluimvee. Naast kalveren heeft Keurhorst een legvermeerderingsbedrijf met dertigduizend moederdieren. “De silo’s konden zo over, alleen de vulleidingen moesten aangepast worden. Ik heb witvleeskalveren. Om te voorkomen dat het vlees rood wordt, moet alles waar het voer mee in aanraking komt van rvs zijn, zo ook de vulleidingen.”
De grote silo kon Keurhorst inruilen bij NIJBORG AGRI. Voor zijn pluimvee schafte hij twee Complimentsilo’s aan. De Complimentsilo heeft een brede bodem en een ingenieus roterend uitvoersysteem. Hierdoor wordt brugvorming, en daarmee ontmenging van de grondstoffen, tegengegaan. Het garandeert een feilloze en constante homogene uitvoer.
Totaalplaatje klopt
Keurhorst is meer dan tevreden met het eindresultaat. “Het totaalplaatje klopt helemaal. Het ziet er allemaal keurig uit, ik weet dat de dieren altijd goed en voldoende voer krijgen en ze zijn tevreden. Er is rust in de stal. Doordat het voeren nauwelijks nog tijd kost, heb ik meer tijd om te doen wat ik moet doen: de gezondheid en het welzijn van mijn dieren controleren.”
Bekijk hier meer informatie over de Calffeeder van Nijborg Agri