Luzerne, strooisel en andere producten worden met een simpel, maar doeltreffend systeem door de stallen van leghennenhouder Jan de Koning uit Lunteren gebracht. Samen met De Nijborg Agri uit Renswoude werd het ruwvoersysteem ontwikkeld.
Het ruwvoer komt inmiddels met valbuizen in de stal van De Koning terecht. Nijborg Agri heeft voor de voerverstrekking twee circuits aangebracht. Luzerne, strooisel en producten worden met kettingen naar 32 oppikpunten getransporteerd. Dit kan eventueel met een gewenste toevoeging van kalksteentjes, mineralen en dergelijke. “Zo hebben de kippen constant de beschikking over voer. In de nieuwe stal laten we de producten in de juiste dosering op de grond vallen. Omdat de valbuizen van bovenaf komen blijft het geheel mooi schoon.”
Geïnspireerd door Calffeeder
Het idee voor het transportsysteem is geïnspireerd op de bestaande ‘Calffeeder’ van Nijborg Agri. Met een ketting en diverse valbuizen wordt het voer voor de kalveren geheel automatisch op de juiste plek gebracht. Arbeidsbesparend en vergroting van de rantsoenefficiëntie. “Voor leghennen is zo’n manier van werken natuurlijk ook ideaal. Wij hebben dit met Erik Kampert van Nijborg Agri besproken. Het basisidee bestond dus al. Het transportsysteem is voor pluimveestallen verder ontwikkeld.”
De eerste stal van De Koning werd met voerbuizen voorzien. De producten vallen in schotels, die een stukje van de grond hangen. “De kippen kunnen er op springen of van de onderkant eten. Je houdt op die manier reuring in de stal.” Groot voordeel is dat het automatisch voeren goed past binnen het principe van ‘Blije kip’ en ‘Beter Leven’. “Het is ook een stuk voordeliger. Je mag de kippen niet te veel voeren, daarom hangen de baaltjes van de grond. Nu kun je met grotere pakken koolzaad of luzerne werken. Grotere volumes scheelt in de portemonnee.” Ook ziet de Gelderse pluimveehouder dat het strooisel ruller is. “Daarnaast zet je hem eigenlijk nooit op vaste tijden aan dus is er geen gewenning om er naar toe te gaan.” Het systeem is ook geschikt om strooisel voor nieuwe hennen aan te vullen na het schoonmaken en het aanbrengen van water dispergeerbaar granulaat zonder te sjouwen. De buizen kunnen bovendien eenvoudig worden verwijderd voor bijvoorbeeld de stalreiniging.
De druk van het voeren van de vijftigduizend leghennen valt voor de broers met het nieuwe transportsysteem voor een groot deel weg. “We beginnen de dag vaak met een rondje langs de kippen. Dat herhalen we verschillende keren per dag. Daarnaast zijn we heel druk met het eieren draaien. Het automatisch ruwvoer verstrekken geeft echt een verlichting. Het werkt gewoon prachtig.”
Pluimveestal webcam
Kijk mee in de pluimveestal om te zien hoe automatische ruwvoerverstrekking werkt.
https://nijborgagri.nl/voederinstallaties (Let op: dit videokanaal is alleen geopend tussen 10:00 en 16:00 uur)