Ad Beijer begon in 1996 met zijn echtgenote Hilde een pluimveebedrijf in het Gelderse Wamel, gelegen in het land van Maas en Waal. Na jarenlang in de vermeerderingssector te hebben gezeten, maakt het echtpaar nu de omschakeling naar opfok van moederdieren. De bouwwerkzaamheden (op twee locaties) zijn nog in volle gang, maar de stalinrichting is al helemaal in kaart gebracht.
De drink- en voerlijnen zijn afkomstig van De Nijborg Agri en al op de hoofdlocatie gearriveerd: “We zijn eigenlijk op een hele aparte manier met De Nijborg Agri gaan samenwerken: de eerste ervaring verliep wat stroef, maar daarna was de begeleiding zo goed dat we voor onze nieuwe stallen alles via De Nijborg Agri hebben aangeschaft”, aldus Ad Beijer.
“Ik had zelf een graanstrooier ontwikkeld en De Nijborg Agri had hiervoor een vijzel geleverd, maar hoe simpel een vijzel ook is: het werkte niet. De manier waarop ze vervolgens hebben meegedacht, heeft mij echt positief verrast.
“Goede gezonde dieren afleveren”
Toen we besloten om hier te gaan verbouwen dacht ik direct weer aan De Nijborg Agri, omdat de service daar buitengewoon goed is.” Het betreft hier de drink- en voerlijnen van Landmeco – het pluimveeonderdeel van De Nijborg Agri – voor de opfokstallen van Beijer.
Wisselwerking met de Nijborg Agri
Beijer heeft een duidelijke visie op het houden van kippen en de inrichting van de opfokstallen. Ook daar speelde het meedenken en vertrouwen vanuit De Nijborg Agri een belangrijke rol in: “Ik heb mijn eigen visie en iedereen die daarin meegaat mag meedoen. Gezamenlijk met hun kennis en mijn technische achtergrond is er een hele mooie wisselwerking ontstaan. Sinds februari wordt er elke dag keihard gewerkt aan de realisatie van de nieuwe stallen. Via De Nijborg Agri is er een senior-monteur die meehelpt bij de bouw, eerst drie dagen in de week en nu zelfs vijf dagen. Dat geeft wel aan dat er echt een klik is met elkaar.”
Omschakeling naar volledig opfokbedrijf
De verbouwing vindt plaats omdat het pluimveebedrijf omschakelt van een vermeerderingsbedrijf naar een volledig opfokbedrijf. Die omschakeling moet over ruim een maand afgerond zijn, want dan komen de eerste moederdieren aan in Wamel: “We hebben nog niet met de producten van Landmeco kunnen werken, maar we weten wel dat het een betrouwbaar merk is. We werken zelf met sleepkettingen en daarop werken de voerpannen en drinksystemen van Landmeco gewoon goed.”
Dubbel drinksysteem
De pluimveehouder koos voor een dubbel drinksysteem. Waarbij het drinksysteem tijdens de opfok aangepast kan worden aan het drinksysteem bij de vermeerderaar. Opmerkelijk omdat dat eigenlijk nooit gebeurt in de opfok: “We doen dat omdat ik wil dat de hanen en hennen die ik ga afl everen gewend zijn aan het systeem die de vermeerderaar in de stal heeft.” Ook zit al het drinkwater bovenop een oplierbaar plateau dat met de moederdieren meegroeit. “Alle watervoorziening hangt bovenin. De hennen zijn daardoor, als ze twintig weken zijn, al gewend om boven een rooster te drinken. Dat hebben we in de afgelopen drie rondes bij onze eigen hanen getest en we kregen de hanen makkelijker aan het water.”
“Dieren die niet of te weinig drinken, lopen qua gezondheid achterop. Door het op deze manier te doen, hopen we bij te kunnen dragen aan het terugdringen van uitval. Met de huidige wetgeving betekent opfokken direct vanaf dag één spijkers met koppen slaan. Ons doel is en blijft goede, gezonde dieren afl everen die goed eten, goed drinken en goed in hun vel zitten. Dan vorm je ook echt een meerwaarde. Bij De Nijborg Agri snappen ze dat het om die laatste twee of drie procent extra tijd, geld en moeite gaat die je er als fokker instopt. De praktijk is weerbarstig en we werken met Levende Have dus garanties zijn er niet. Maar als het eenmaal goed loopt, dan verdient die extra inspanning zichzelf wel weer terug.”
Meer informatie
E-mail: info@nijborgagri.nl
Tel.nr.: 0318 – 572 923